Marko Jenšterle

jensterle.jpg
Marko Jenšterle (Kranj, 1958) je leta 1982 na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo pri mentorju dr. Dimitriju Ruplu diplomiral iz novinarstva. Za diplomsko nalogo z naslovom »Jugoslovanski avantgardizem med obema vojnama, s poudarkom na sporu na književni levici« je na fakulteti prejel študentsko Prešernovo nagrado, vendar je bolj kot na to ponosen na skladbo Me Muero Por Ti, ki mu jo je leta 2002 na plošči Tu Jordy posvetil veliki dominikanski glasbenik Antony Santos in na skladbo Paloma Negra, ki mu jo je leta 2009 na koncertu v Ljubljani posvetila mehiška glasbenica Lila Downs.

Po končanem študiju se je kot novinar zaposlil pri časopisu Delo. Od leta 1988 do 1990 je bil dopisnik Dela in Tanjuga iz Buenos Airesa, za kar je hvaležen predvsem Titu Doberšku. Po vrnitvi iz Argentine se je na vabilo dr. Andreja Capudra zaposlil na tedanjem Sekretariatu za kulturo Republike Slovenije, današnjemu Ministrstvu za kulturo, kjer je zaposlen še sedaj. Leta 1985 sta pri mariborski založbi Znamenja izšla njegova knjiga Skeptična levica in pri založbi Krt zbornik Pogledi na Sovjetsko zvezo, leta 1992 pri založbi Karantanija knjiga Z argentinskimi Slovenci in leta 2004 pri založbi 2000 knjiga esejev z naslovom Latinska Amerika? Čista fikcija!.

Svoje študije je objavljal v revijah 2000, Nova revija, Problemi in Mentor, ves čas pa sodeluje tudi z mnogimi drugimi časopisi, revijami in radijskimi postajami, v katerih objavlja predvsem prispevke s področja latinskoameriške kulture in politike. Posredoval je pri številnih gostovanjih slovenskih gledališč na festivalih v Latinski Ameriki. Spremne študije je objavil v knjigah Tine Debeljak – Velika črna maša za pobite Slovence, France Papež – Zapisi iz zdomstva, Gabriel García Márquez – Poročilo o ugrabitvi, Tomás Eloy Martínez – Santa Evita, Adolfo Bioy Casares – Morelov izum, José María Arguedas – Globoke reke, Vlady Kociancich – Plitvine strahu ter v romanu Sto let samote pripravil biografske podatke o Gabrielu Garcíji Márquezu.

Po vrnitvi iz Argentine je leta 1990 z Davidom Tasićem v Škofji Loki pripravil simpozij o dr. Tinetu Debeljaku in leta 1991 uredil zbornik referatov s simpozija Domovina in svet. Ves čas redno obiskuje države Latinske Amerike in Karibov ter ob tem proučuje tamkajšnje politične razmere in kulturo.

Najlepše darilo za vse to mu je, da lahko s kozarcem Cube Libre v rokah iz viseče mreže na vrtu prijateljeve hiše v venezuelski vasi Punta Arenas gleda na čudovito peščeno plažo in posluša bachate iz Dominikanske republike.

Antony Santos – Me Muero Por Ti

me-muero-por-ti.mp3

Antony Santos

santosinmarko.jpg

 

Lila Downs – Paloma Negra

paloma-negra-ljubljana

Lila Downs

Punta Arenas

puntaarenas.jpg

  • Share/Bookmark