Leon Trocki – 80 let od njegove smrti

Četrtek, 15. oktober 2020

Avgusta letos je minilo 80 let od smrti Leona Trockega. Nekoč sem se ogromno ukvarjal z njim, saj mi je bil še posebej všeč kot disident znotraj sovjetske revolucije. Predvsem pa kot poraženec v bitki za Leninovo dediščino, po kateri se je za Sovjetsko zvezo začelo mračno obdobje stalinizma. Nekaj teh vplivov je zašlo tudi k nam. Predvsem na Goli otok, pa tudi v tako imenovanih dachauskih procesih jih je zaznati. Trocki mi je bil blizu tudi zato, ker je bil povezan z Diegom Rivero, Frido Kahlo in Andrejem Bretonom, ampak tudi on ima madeže. Ko smo bili pred mnogimi leti s Tomažem Pandurjem in njegovo predstavo Hamlet na gostovanju v Sankt Petersburgu, sem šel v Kronštadt, da bi videl mesto, na katerem je Trocki zatrl anarhistični upor. Upornikom je tedaj zagrozil: “Predajte se, ali pa vas pobijemo kot zajce”. Ker se niso predali, so to tudi res storili.

Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja sem prvič obiskal Mehiko in v Coyoacanu obiskal tudi hišo, kjer so ga ubili, na vrtu pa se takole postavil pred njegov grob.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 15. Oktober, 2020 ob 10:15 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

1 komentar na “Leon Trocki – 80 let od njegove smrti”

  1. stricmarc pravi:

    Znanega poveljnika rdeče armade in intelektualca judovskega rodu z odlično izobrazbo je premagal, pregnal in dal likvidirati premeten in paranoičen sin čevljarja in študenta bogoslovja Josip Visarionovič Džugašvili – Stalin, Gruzinec iz Kavkaza. Politični analitiki ne bi predvideli takšnega razpleta, da autsajder užene favorita.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !