To ni bilo sto let samote

Ponedeljek, 25. junij 2012

Foto: Simon Kovačič

Leta 1995 so v venezuelskem dnevniku El Universal objavili članek z naslovom “Tomaž Pandur Marii Teresi Castillo preprečil pot v Pekel”. Maria Teresa Castillo, mecenka gledališkega festivala v Caracasu, se je namreč s svojo druščino odpravila na ogled Božanske komedije, Tomaž Pandur pa ji je pred nosom zaprl vrata in začel predstavo. Publika je res vstopala zelo počasi in z začetkom predstave so zamujali. Kasneje je naš režiser pojasnjeval, da naj bi Livio Badurina ne mogel več viseti v zraku, zato je nujno moral začeti predstavo. Maria Teresa Castillo se je pred zaprtimi vrati obrnila, nastal je škandal, nihče ni vedel, kaj bo zdaj. Potem pa ji je Tomaž zvečer poslal ogromen šopek z opravičilom ter ji naslednjega dne rezerviral častni sedež v dvoran. Po predstavi ga je ganjeno objemala.

Maria Teresa Castillo je pred dnevi umrla v Caracasu. Stara je bila 104 leta. Nazadnje, ko sem bil z njo na festivalu, je bila že skoraj slepa in gluha, a je še kar hodila v gledališče. Njeni sorodniki so mi govorili, da v teatru dobesedno oživi. Kadar sem jo obiskal v njeni pisarni v Ateneu de Caracas, sem si na steni lahko ogledoval fotografijo na kateri je objeta s Fidelom Castrom. Bila je osebna prijateljica Aleja Carpentierja in Gabriela Garcie Marqueza, pa še z množico drugih latinskoameriških pisateljev in umetnikov. Bila je soproga Miguela Otere Silve, enega najpomembnejših venezuelskih pisateljev. V rokah njihove družine je tudi osrednji venezuelski dnevnik El Nacional.

Ko nam je v času gostovanja Divine Commedie in Roberta Zucca na svojem domu priredila sprejem, sem prvič videl, kaj je to bogatija. Po stenah so bile slike Dalija, Picassa in drugih slikarjev, neki novinarski kolega pa mi je pripovedoval zgodbo o tem, kako so jo komaj prepričali, da je originalni kip Renoirja s svojega vrta vendarle umaknila v  muzej, kjer so ga ustrezno zaščitili.

Ko se je Hugo Chavez začenjal vzpenjati na oblast, ga je Maria Teresa Castillo javno podpirala. Kako tudi ne, če pa je prihajal s priporočili Fidela Castra. Vsa predvolilna srečanja s kulturniki so potekala v njenem Ateneu de Caracas. Ampak Chavez se je kulturnikom odpovedal že slab mesec po zmagi na volitvah in Maria Teresa Castillo je postala njegov velik kritik.

V spomin na to veliko damo venezuelske kulture je spodaj nekaj najinih slik. Večina jih je nastala v času gostovanja tedanjega Primorskega dramskega gledališča s Plešaste pevko na festivalu, ki je bil nekoč eden najmočnejših na svetu, potem pa je Hugu Chavezu uspelo, da je izginil s sveta.

Foto: Raul Corredor

Foto: Raul Corredor

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 25. Junij, 2012 ob 17:39 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !