Je res Mariborčan?

Petek, 27. april 2012

Foto: Robert Balen

Štajerci so občutljivi. Do Ljubljančanov še posebej. Zato mi ni jasno kako je lahko ljubljanski župan nasedel tistemu, ki mu je predlagal, da se v štajerski prestolnici pojavi z majico, na katero so predelali Kennedyjevo izjavo in zapisali “Ich bin ein Mariborčan”.

Po pisanju Siola v kabinetu župana pojasnjujejo, da so mu jo podarili mariborski poslanci Pozitivne Slovenije. Zdaj seveda skačejo na desnici. Po mojem mnenju povsem upravičeno. Argument je prepričljiv. Ne gre le za to, da se s takimi akcijami spominja na neprijetne nemške čase drugega največjega slovenskega mesta, ampak tudi za to, da je Kennedy nekaj podobnega v Berlinu izjavil v jeziku tamkajšnje države, pri nas pa še vedno velja, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 27. April, 2012 ob 11:52 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

6 komentarjev na “Je res Mariborčan?”

 1. Rado Rado pravi:

  Revolt mariborčanov je čisti izkaz omejenega gledanja.
  Zato pa je Maribor tam kjer je. Zato je propadla mariborska industrija, zato je propadla univerziada, zato mrcvarite “evropsko prestolnico kulture”, zato ste dobili kavbojskega župana, zato imate kvazi univerzitetni klinični center (Primer Nekrep in mnogi drugi).
  Miselnost in kultura “Viol” je zavladala mestu.

  Prijazno gesto politika ste pričakali na nož. Kot da ste zahojeni vaščani. Začnite s spremembami pri sebi. In to že danes. Kajti pot bo dolga!

 2. zzzz zzzz pravi:

  tudi jaz sem mnenja, da se tu brez potrebe spet dela politični golaž. že po zdravi logiki je lahko vsakemu jasno, da tu ni šlo za namigovanje na to, kar se je dogajalo med 2. svetovno vojno, tako da če kaki toti štajerc ali pa še kdo dobiva take asociacije, potem bi me močno čudilo, če bi recimo v mariborskih šolah poučevali nemščino ali pa če bi bil vstop v maribor dovoljen nemcem ter avstrijcem, glede na to, kaj se je dogajalo med 2. svetovno vojno, a ne?

  in kennedyjevea izjava je res nastala v nemčiji, ampak njen simbolni pomen je že zdavnaj presegel ta okvir in kennedy tudi ni hotel reči, da je berlinčan in da zna govoriti nemško, ker to ni bil niti nemško ni znal, ampak s tem izrazil neko podporo berlinčamom in ta majica ni nič drugega kot referenca na to, ne pa na nemški jezik ali na hitlerja, ko je to nekdo sposoben interpretirat.

 3. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  Rado in zzzz: Jaz sem iz Kranja.

 4. jin pravi:

  Kaj pa če bi po Mariboru hodil z majico I love LJ, bi to bilo potem bolje? :)

  Nah, to je takšna nepomembna zgodba, da ni za verjet. Tukaj je dokaz, da se kdo lahko počuti užaljenega že zaradi največje malenkosti. Na koncu paje vse čisto vseeno. Tisti v Mariboru, ki so Jankovića podpirali prej, ga bodo še naprej, tisti ki ga nisi, ga tudi zdaj ne bodo.

 5. chef chef pravi:

  Predvsem je ta majica odraz obupno slabega smisla za humor in obupno ozkega pogleda. Obeh strani, seveda.

 6. nikki pravi:

  Janković in njegova stranka je skupina lumpenproletarcev! Kar kažejo njihove izjave. Zadnja taka je bila tista GGM o pingvinih!
  Očitno imajo Jankoviča za svetnika- sv. Maela! :)
  gle npr.j:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Die_Insel_der_Pinguine

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !