Slovenec kot lipicanec

Nedelja, 23. maj 2010

Lipicanec

Kaj zdaj? Naj bom užaljen ali ponosen? Predsednik vlade Borut Pahor je zadnjič tako lepo govoril o Slovencih in lipicancih, da so mi skoraj solze stopile v oči. Dejal je namreč naslednje: “Naša odgovornost je, da bodo tudi čez 430 let enako veselo in vzneseno, polni navdiha praznovali obletnico nekega simbola. Lipicanec je eden od temeljev, simbolov slovenske suverenosti, samozavesti in ponosa. Kraški lipicanec je eden od simbolov, s katerimi se Slovenci vpisujemo na evropski in svetovni zemljevid kot narod s svojo samobitnostjo in identiteto.”

S tistim večnim kančkom zlobe, a tudi radovednosti, sem nato šel na internet, da tam dobim še dodatne potrditve o moji slovenski samozavesti in ponosu, a sem se precej uštel. Med iskanjem lipcanskega značaja sem namreč naletel na pojasnilo, da je ta “baročni” konj postal poznan po “svojem plemenitem in čvrstem telesnem ustroju, odpornosti, skromnosti pri bivanju ter prehrani, sposobnosti učenja in volji do dela”.

Po domače povedano, na zunaj lep, drugače pa precej ponižen in nezahteven značaj. Seveda pa je vedno “nekaj zadaj”. Zgornjo razlago je pripravilo hrvaško ministrstvo za kmetijstvo.

Slovenec

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 23. Maj, 2010 ob 12:41 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

12 komentarjev na “Slovenec kot lipicanec”

 1. Mr pravi:

  res zanimivo… no naprej pa razlagajo o …”Pasmine magaraca” ni kaj cilj jim je očitno prisvojiti si vse….

 2. smoger pravi:

  …in bulmastifi.

 3. NoMercy pravi:

  kakšne pa so salamce iz te pasme :)

 4. Za narodov blogor » Objave » Kocbek in konji pravi:

  [...] mi je izbil iz glave kolega Marko Jenšterle z objavo o lipicancih na Blogosu. Njegove pripombe o značaju konjev so me spomnile na Kocbekovo slavno pesem Lipicanci, zame eno od [...]

 5. kinky tone pravi:

  Jaz sem za naše.

 6. hXc pravi:

  Dejmo jih, bando (vstavi barvo po lastni izbiri)!

 7. teoo pravi:

  To, da so neverjetno lepi je pa treba povedati s figo v žepu. Če smo fer, lahko priznamo, da je lipicanec precejšnje kljuse proti recimo kakemu Hanoverancu:) Je pa bel in slovenski, kar je popolnoma dovolj:)

 8. dahvor pravi:

  Ja, zato so Hanoveranci za voz sz pivom vlec bli … Lipicanci za kocije kraljevske … hehehe…kakorkoli, najvecje mi je dozivetje Arabca jahat…potem pa kmalu, za tem, Lipicanca, ki ima dosti arabske krvi, v sebi … potem naprej, noben Konj ne more po kamnitem terenu tec, kokr Lipicanc zna, zmore in rad se uci … glih tak k’Krasevci…in res ne vem, zakaj bi te karakterne poteze ble negativne … sem nekaj casa angleza u Lipici jahal…skozi je bil tazadnji, ce je le kaj kamna na poti blo…k malerina, po prstih, se je premikal…bical ga nisem, ker tako in tako ne bi pomagalo … ce pa Kdo Bozje Konje – Bozansko lepe v njihovem okolju…mora v Puscavo Tar in tam poiskat Pleme, ki Konja kot Boga cast … ce se ima sreco, da se jih sreca-najde, mel sreco, da z njimi jaha se, mu bo jeza Zivljenje zamenjala, ene trikrat … so zelo Hi in radi Turistov s sabo vzamejo, seveda se placa, nic hudo, se se trgovat zraven navadi…u Puscavi morajo vsi tudi jest in pit…ooo, ko bi le nazaj zmogel…nazaj kjer sem ze bil…no vsaj vem, po kerim krajih me zdaj domotozje daje…pa se in se je krajev, kjer se da te Zivali obcudovat in z njimi uzitke delit … sem slisu, da je med Damami zelo dildo ratu popularn, odkar je moskih vedno manj…jim jahanje Konj priporocam, tudi dobro dene…ljubiteljem dobre kapljice pa jahanje Kamel…lahko se se morsko bolezen dobi, tako skozi ziba…priporocam turo Jalsamer – Pushkar na hrbtu Kamele…golf nobenmu vec igrat ne bo na pamet padlo…cas v Naravi zapravljat…dovolit si, da kuglca usmerja oci-pogled…dovoliti si, da balka, Duso zacara…aja to stres sprosca…pa ja, zato je stresa vedno vec…ko 9 miljard bo na Planetu Ljudi, ce gre tako naprej, bo Clovek od Cloveka bezal…ce bo le imel kam…in to bo ze cez par let…jaz ze mesec icem prostor, da se umaknem, pa ze skoraj vec ga ne najdem…ce ni, potem je pa vse glih, kje sem…hehehe…mlakuzo, pod oknom povsod najdem, da vem, ce zunaj dezuje … lepo to pesmico slovenski pesnik odpoje…doma sem tam, kjer pozabila si deznik.

 9. dahvor pravi:

  Ja, je v Lipico na turnir, prisel nemski tovarnar sz 9. Hanovranci-doma je se imel kobilarno, sej mi on ni nikoli se hvalu kaj ima, povedali so mi usluzbenci njegovi, se je pa po vedenju videlo, da ni po zupi v Lipico prplaval… na turnir v preskakovanju ovir, vse je zmagu…vsak vecer je v baru flaso vodke spil…za konje je imel stiri zaposlene, ki so jih noc in dan cuvali … mi lokalni, smo se pa samu cudili, kako ogromni-veliki konji…res so Lipicanci k pony zgledali poleg … mi je povedu, da samo se iz turnirja na turnir hodi…tovarne same delajo…joj kolko Nemcev sem potem se srecal-spoznal, ko po Svetu tavajo…posle jim pa direktorji vodijo…enkrat na leto v Nemcijo drvijo, karte podpisat in so prej nazaj, kot so odsli…nikoli vec, ga v Lipico ni blo in njegovih prjatlov tudi ne in sploh je obisk Nemskih in Angleskih jahalcev zelo upadlo … ja moc reklame…od ust do ust…brez priporocil, danes je, si, manj kot nic…pa magari na belem Konju sedis…seveda je barva Konja modna…se mi zdi, da so beli zdej kici…ne sledim, samo kar mimogrede ujamem…pa frizura grive in dolzina repa…moda se je povsod vrinla, ni pustila proste trzne nise…odkar jo je gay scena v roke totalno vzela…dober gay svetovalec Lipici na poti k uspehu sigurno ne bi skodu…sem preprican, da bi se v vladi zanimanje in vznemirjenje znal nardit…ce je na granitne kocke ze neobcutljiva.

 10. dahvor pravi:

  …in ko je zanimanje in vznemirjenje, razburjenje … vedno akcijo rodi…tako ne bi vlade videli samo govort in proslavljat…ampak enkrat tudi delat in za uspeh trpet-potrpet…ko bo uspeh, pa naj si se medalje potalajo, ce glih cjo…ce brez ne zmorejo.

 11. NoMercy pravi:

  ko vosli o konjih :)

 12. Bimbo pravi:

  Tamkajšnji opis lipicanca se zaključi s trditvijo, da je “značaj lipicanca uravnotežen”! O tem pa v tem ponorelem predreferendumskem času niti besede? :-)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !