Sodoma in Gomora

Nedelja, 7. februar 2010

John Martin – Sodoma in Gomora (1852)

O sodomiji sem se še največ naučil iz umetnosti. Na primer iz tega filma Woodyja Allena:

Ali pa iz kultne avtobiografije kubanskega disidentskega pisatelja Reinalda Arenasa Preden se znoči, ki jo od lani v odličnem prevodu Barbare Pregelj lahko beremo tudi v slovenščini. V njej med drugim piše:

“Tedaj sem imel spolne odnose z živalmi. Najprej s kokošmi, kozami, svinjami. Ko sem malo zrasel, s kobilami; zadovoljevanje s kobilo je bilo večinoma skupinsko dejanje. Vsi fantje smo splezali na skalo, da smo dosegli višino živali in uživali; odprtina je bila topla in za nas neizmerna.

Ne vem, ali je bil spolni užitek v aktu s kobilo, ali pa je resnično vzburjenje izhajalo iz opazovanja drugih, ko so to počeli. Drug za drugim smo imeli fantje iz šole, nekateri moji bratranci in celo nekateri izmed fantov, ki so se kopali goli v reki, spolni odnos s kobilo.”

Ali pa v tem odlomku:

“Mislim, da sem vedno imel velik spolni apetit. Ne zgolj kobile, pujse, kokoši ali pure, temveč vse živali so bile predmet mojega spolnega poželenja, vključno s psi. Še posebej sem užival z nekim psom; z njim sem se skril za vrtom, ki so ga obdelovale moje tete in tam sem ga prisilil, da mi je lizal tiča; pes se je na to navadil in sčasoma je to počel prostovoljno.”

Reinaldo Arenas velja za enega največjih sodobnih kubanskih literatov, svoje zgoraj omenjene spolne odnose pa pripisuje najintimnejšemu stiku z naravo, saj piše:

“Vsekakor je treba upoštevati, da življenje na deželi pomeni neposredni stik s svetom narave in s tem tudi s svetom spolnosti. Živalski svet skoz in skoz obvladujeta spolnost in spolna sla. Kokoši cele dneve ležijo pod petelini, kobile pod konji, prašiči na prašičjih samicah; ptiči se ljubijo v zraku; golobi se precej nasilno parijo v velikem hrupu in trušču; kuščarji so vklenjeni cele ure; muhe se parijo kar na jedilni mizi; kunci vsak mesec skotijo mladiče, psice med občevanjem tako tulijo, da vzburijo celo najbolj pobožne nune; mačke med parjenjem ponoči tako goreče zavijajo, da prebudijo najbolj skrite erotične želje… Podmene o spolni nedolžnosti kmetov so napačne; v podeželjskem okolju je spolna sla tako močna, da navadno premaga vse predsodke, zavore in kazni. Ta moč, ta moč narave, obvladuje vse.”

Arenas si je kljub svojemu seksualno bogatem življenju leta 1990, v političnem zdomstvu v New Yorku ter zadnjem stadiju AIDS-a, sam vzel življenje.

Tudi naravi je očitno nekoč dovolj. Pa ni važno, če je to New York ali Ljubljana, niti, če gre za večno občutljivo sobivanje različnih bivalnih vrst.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 7. Februar, 2010 ob 09:32 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

15 komentarjev na “Sodoma in Gomora”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Marko, sodomija je oralni ali analni spolni odnos tudi med ljudmi. Odnos z živaljo spada v zoofilijo. Vsaj tako sem nekoč prebrala. Pa me naj še kdo dopolni, če je še kak drug vidik.

 2. Dajana pravi:
 3. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  nevenka: Tudi odnosi z živalmi spadajo v to.

 4. kinkitone kinkitone pravi:
 5. mica mica pravi:

  hehehe, Marku je že bilo ukazano, da črta komentarje.
  Lepo.
  Še dobro, da sem nekaj podobnega pričakovala in sem jih shranila….
  Kako čudovito domovino imamo…..Prekrasno.

 6. blitz blitz pravi:

  Marko, pa ne, da so vsi južnoameriški pisci malo ubrisani

 7. bimbo pravi:

  Internetno zavarovanje? Zavarovalna polica pa spisana z izginjajočim črnilom? :lol:
  http://mayimbe.blog.siol.net/2010/01/24/

 8. dahvor pravi:

  …na zdej vidim, marsikej, ker se nikoli ni mi na pamet padlo, da bi bilo s katero zivaljo sexsal…ceprov sem ze v otrostvu, na Vasi, na Kmetiji zvedel, da za Japonce je pa najvecji uzitek gosko na curo nabit in ji glavo odsekat…v smrtnem krcu baje nastane taka vibracija, da vecjega uzitka ni … No, Marko, so taki in taki Kmetje in Kmetije…in trije Kuzki so se malo Slovenijo Slovencem odkrili…medijem, kulturnikom, novinarjem, ne bo nikoli na pamet padlo…obracanje strani, nekako tako kot po knjigi listati, gre to…Vedno Narava resnico kaze ali pokaze, edino.

 9. dahvor pravi:

  hihihi…ce niso depresivni, so pa ubrisani sigurno … hehehe !!! je samo dokaz, da cim vec je Ljudi, tem vec je misli, zelja, dejanj … seveda je Svet za vse okuse narjen…tle je pa Bog bil zelo pravicen.
  Zelo redkemu zivljenju ni potrebno se z umrlim direktno hranit … Cebele naprimer…rabijo samo pobirat, seveda je pa pobrano na umrlem nastalo.

 10. dahvor pravi:

  Marko a res kar mica pravi, ukazi se vedno okrog letijo … meni se zdi, da je velika Carovnica, ker to kar si pustil ima zelo veliko moc … sem preprican, da zdaj vse zanima, kaj mica je napisala, da si ukaz moral spostovati … ja po moci parih besed, se velicina vidi.
  Ja tako kot treba Kuze naucit, ukaze spostovat, se da enak ali vecji uspeh, pri Ljudeh dosec.

 11. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “Vsekakor je treba upoštevati, da življenje na deželi pomeni neposredni stik s svetom narave in s tem tudi s svetom spolnosti. Živalski svet skoz in skoz obvladujeta spolnost in spolna sla. Kokoši cele dneve ležijo pod petelini, kobile pod konji, prašiči na prašičjih samicah;”

  Ja, in samo človek na deželi je v neposrednem stiku z naravo tako požvinjeno kretenoiden, da se ne pari kot golob z golobom, prašič s prašičkami, ampak posiljuje lastne otroke, kure, prašiče in še muhe bi, če bi le mogel. Da vse skupaj nima opravit nič z naravnim v pozitivnem smislu, je jasno. Človeku naravno je, da bi uporabljal razum, kot ptice uporabljajo krila, in bil vsaj tako naraven, da bi se paril, ne pa silil psa, otroka, soljudi, da mu ližejo jajca ali nastavljajo rit. Takšna sprevrženost pač rezultira marsikako, a prav nič podeželsko sijajno, tudi v:

  “Arenas si je kljub svojemu seksualno bogatem življenju leta 1990, v političnem zdomstvu v New Yorku ter zadnjem stadiju AIDS-a, sam vzel življenje.”

  Človeku naravni dosežek je v uporabi pameti, približevanju humanosti in uporabi razuma v smer humanosti.

  “Reinaldo Arenas velja za enega največjih sodobnih kubanskih literatov, svoje zgoraj omenjene spolne odnose pa pripisuje najintimnejšemu stiku z naravo, saj piše:”

  Ja, mogoče velja za enega največjih sodobnih kubanskih literatov, je pa precej slaboumen v svojih zaznavah, čeprav lepo popisuje proces slaboumja. Ne gre za nikakršen najimntimnejši stik z naravo, ampak za oddaljevanje od narave, oddaljevanje od ključne naravne človekove naloge razvoja življenja, še posebej ker gre za sodobnika na višji razvojni stopnji od pračloveka. Čeprav dvomim, da je pračlovek posiljeval perjad. Malo bolje je od slaboumnega politikantskega podkupljenca Hemingwaya. To mu pa priznam.

 12. jazst pravi:

  Smesno, to, da nekdo posiljuje psa ne moti, moti pa to, da so njegovi psi napadalni, kot da eno z drugim ne bi imelo zveze.
  To je tako, kot bi rekel, da te ne moti, ce clovek pije in vozi, njegova stvar, moti te pa, da se pijanci zaletavajo z avtomobili.

 13. jazst pravi:

  Se bolj smesno je to, da sem jazst zamesal strani na tem blogosu in oddal komentar na to, kar se dogaja na Crnkovicevem blogu. Sorry.

 14. NoMercy pravi:

  v nekem japonskem filmu – Gora, če se ne motim prikazuje življenje v neki vukojebini, kjer mlajši sin zaradi revščine ne more priti do ženske, pa natepava vaško!! svinjo (tako, kot vsi ostali drugo, tretje … rojenci).
  Mamo pa za njen 60 r.d. odnesejo na goro kjer zmrzne – ker pač ne doprinese nič k pridobivanju hrane.

 15. Žogca pravi:

  Sodomija je lahko marsikaj. Malo berite ameriške zakone oziroma zakone posameznih ameriških držav. Da ženska tiča (seveda moškega, človeške vrste) v usta in je to lahko že sodomija.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !