Prekmurju ni pomoči

Torek, 4. avgust 2009

Da ne bi samo nekaj pisal na pamet, sem za vikend hotel Prekmurju pomagati kar najbolj neposredno. S kolesi na vrhu avta sva se zapeljala do turizma pri temu simpatičnemu Janiju Erniši na Suhem vrhu in tam dvakrat prespala.

Obisk Erniše je za nas v Prekmurju nuja. Tam imajo po našem mnenju najboljše dodole:

Cene še zdaleč niso morilske. Dodole, pol litra vina, pol litra radenske in gibanica so skupaj znesli 10 evrov. In dva sva se prenajedla. Iz baznega tabora naju je pot vodila po hribih Goričkega. Že prvi dan, le malo po popoldanskem prihodu v Prekmurje, pa sva morala bivakirati v vinotoču Janeza in Nade Grabar v Selu.

Gospodar nama je natočil vsakemu po tri zelo kvalitetne špricerje, na koncu pa na vprašanje, koliko sva dolžna odgovoril: “Nič, saj smo se prav lepo pogovorili.” Ker sam mislim, da Prekmurci od naših besed vendarle ne bodo mogli živeti, sem z veseljem kupil še dve njegovi odlični salami.

V Bokrače k Tremelju je bilo treba že zato, da sva videla koliko se je domačija spremenila od tistih davnih časov v devetdesetih letih, ko smo prvič bivali pri njih. Na vrhu je padla tale malica (narezek za eno osebo):

Cena: 6 deci vina, 6 deci Radenske in narezek: 9,2 evra.

Žal pa imajo Prekmurci v svoji bližini zelo nelojalno konkurenco. V soboto in nedeljo naju je pot zanesla tudi čez mejo, s čimer se sicer ne bi smel hvaliti, saj je šla ta pomoč v sosednjo državo.

Ampak poglejmo kako je tam:

Na mizi je naslednje: Gobova juha, česnova juha v kruhu, pol litra vina, pol litra mineralne vode.

Cena: 4,8 evra.

V nedeljo, pred odhodom domov, sem šel še okoli ovinka, da bi pri izletniški kmetiji Sever povprašal kako je z njihovim vinom. Spil sem špricer in na vprašanje koliko sem dolžan, spet dobil odgovor. “Nič, plačal boš, ko prideš naslednjič.”

Prekmurju res ni pomoči.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 4. Avgust, 2009 ob 16:21 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

14 komentarjev na “Prekmurju ni pomoči”

 1. NordStar pravi:

  Ne verjamem v tiste avstrijske 4,8 evra.

 2. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  NordStar: Pa bo treba. Čez mejo je bila Madžarska.

 3. chef chef pravi:

  Ma ja, že več let trdim, da so si sami krivi – predobri so za ta svet.

  Po drugi strani te pa Savinjčan za kilo želodca odere 38 evrov. To je za moje pojme rop, čeprav gre za kvalitetno salamo (ki je jaz sicer ne maram).

 4. NordStar pravi:

  Sploh so zanimive primerjave cen. Jaz sem iz LJ in sem se sprijaznil, da tukaj pač stane poceni kapučino 1,30 eur. Ko smo oni dan nekje izven LJ plačali za dober kapučino 1 eur, sem mi je kar smejalo.
  V kavarni Pločnik na tromostovju so znižali cene in tako stane kapučino 1,50 eur. Ampak je zanič (mali nikakav).

 5. Nick pravi:

  nikoli ne bi naročil juhe v kruhu, ne da bi potem kruh pojedel

 6. alcessa pravi:

  Čudni dödoli so to… Ne vem, kaj na njih počnejo kumarice in druge zadeve? Pravi gorički dödoli se skuhajo, nato pa na masti prepražiš čebulo in kislo smetano ter vse skupaj preliješ čez krompir z moko (=dödoli). Tile na sliki zgledajo bolj kot različica za turiste. Pa da ne bo pomote, če vam teknejo, potem so dejansko dobri in pika :-)

  Drugače pa: ne se bat za Prekmurce. Kar podarijo obiskovalcem, to odtegnejo sorodnikom :-)

 7. NoMercy pravi:

  se kar strinjam s tem, da so prekmurci preveč prijazni in dobrosrčni in s te strani jim v kapitalizmu res ni pomoči.

  Nekako se mi ponudba delavske direktorice Mure sploh ne zdi povsem mimo razmišljanje za pomurko :)

 8. štajerc pravi:

  Pa saj ste ga samo pili:))))))

  Chef: ????????????ker so dobri jim ni (treba) pomoči, a ne?????c c c….sami krivi….

  OMG, wake up.

 9. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  štajerc: petek (prihod v Prekmurje ob 17. uri) – 26 km; sobota – 80 km, nedelja – 60 km. V glavnem po Goričkem.

 10. štajerc pravi:

  Marko: O pitju je bil joke…

  Drugače pa lepo št. kilometrov. Sem še malo mlajša generacija in ne vem, če bi zmogel. Morem probat.

  Kapo dol!

 11. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  štajerc: Saj sem razumel štos. Sicer pa niti ni bil, ker ni daleč od resnice. Kombinacija kolesa, špricerjev in dobre hrane je idealna.

 12. Resno, a sproščeno » Objave » Grška kriza pravi:

  [...] šli mi preveriti krizo na jug Evrope in ugotovili, da tudi Grkom ni slabo.  Lani je bilo treba reševati Prekmurje, letos so prišli na vrsto Grki. Moja vest je torej čista, spodaj pa so slike moje konkretne [...]

 13. prekmurka pravi:

  Štajerc morda nam prekmurcem res ni pomoči smo pa na dobrem glasu o prijaznosti in dobrosrčnosti. kaj se pa sliši o štajercu lepega razen o tega da ga lepo nesete in se lapate v eno……to je pa tudi vse. Tak da prosim najprej pred svojim pragom pometi pa te okoli.

 14. prekmurec pravi:

  Če si želite pokvariti večer, potem morate definitivno k temu mrkemu in osornemu možakarju ERNIŠU!!
  Tega še nisem nikjer doživel, da bi se v nekem gostinskem lokalu tako obnašali, kot se je ta lastnik. Bili smo kar precej velika in mirna družba na praznovanju rojstnega dne, ko smo hoteli zapeti pesem, je lastnik prihitel in nas zelo osorno nadrl, da tega pri njih ne dovolijo. Po vljudnem vprašanju, zakaj je to tako narobe, nam je še z višjim tonom zabrusil, da pač NE in da mu tega nam res ni potrebno razlagati!! Bili smo zelo presenečeni in začudeni nad njegovim obnašanjem.
  Petnajst minut pred dvanajsto, so nam iz miz odnesli vso hrano in nas začeli preganjati iz vinotoča….koliko denarja smo mu pustili tam…ne bom omenjal…ampak bilo je preveč!!!
  Ob ohodu iz vinotoča ( ob 23:55 ) smo se malo pohecali in smo mu rekli, dajte šef spijte za šankom nekaj z nami, nato pa je lastnik potegnil iz žepa 5€ ter porinil enemu od gostov v žep ter mu rekel… Tu imaš pet evrov, zdaj pa da vas več ne vidim!!!

  To je bil sigurno naš prvi in zadnji obisk tega vinotoča, kar se pa tiče hrane… če so to za vas dobri dödoli, potem res ne veste kaj so dödoli in kako zgledajo, da se od druge hrane sploh ne pogovarjamo.

  Če si pa res želite dobre postrežbe in prekmurske hrane, raje zavijte v kateri drug vinotoč, kjer vam že ob vhodu v njega ne bo potrebno kazati koliko imate v denarnici!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !