Murino žalostno sporočilo

Sobota, 25. julij 2009

Novico sem najprej zvedel v tej kolumni Gorana Vojnovića. Bil sem tako besen, da sem jo po telefonu takoj širil naprej. Še nekaj dni pred tem sem bil namreč navdušen nad idejo in je bilo samo še vprašanje časa kdaj bom kupil najnovejšo Murino majico ter tako vsaj malo prispeval za rešitev prekmurske krize. Zdaj mojega denarja niti slučajno ne bodo videli.

Ko so najavili, da bodo v Muri začeli zdaj delati in prodajati majice z njihovim logom, ki naj bi jih ljudje kupovali za podporo podjetju, se mi je to zdelo zelo dobro. Končno nekdo, ki ne čaka na rešitev z vrha, ampak sam razmišlja o tem, kako se tudi da preživeti. Sam sem namreč velik porabnik podobnih majic z najrazličnejšimi sporočili. Kupujem jih po vsem svetu in v glavnem sem oblečen vanje.

Potem pa sem s pomočjo Vojnovića (in nato še drugih medijev) zvedel, da so v Muri šli majice kupit v Maroko in nanje le natisnili svoj logotip.

Komercialno je njihova ideja verjetno res uspešna, saj predvidevam, da jih tam v Afriki kupujejo za kak evro, mogoče malo več, potem pa nam preprodajajo za 15 evrov. Nanje le natisnejo svoje sporočilo. Pri tem pa so avtorji ideje pozabili, da na tisti drobnem trakcu vsake majice visi tudi manj vidno sporočilo maroških šivilj. Te vsaj meni pravijo, da je v tistem evru plačano njihovo delo, s katerim morajo prav tako preživeti sebe in družine.

Murini delavci pa so mi sporočili, da še sami ne verjamejo v svoje delo, saj svojo prihodnost vidijo le v posredništvu, se pravi v preprodajanju poceni dela drugih. V takih primerih pa imam sam že dolgo izdelano strategijo pomoči v svetovni krizi tekstilne industrije. Greš enostavno v Maroko, kjer na njihovih tržnicah ne škrtariš s svojim denarjem, ter se trudiš, da je med šiviljo in prodajalcem čim manj posrednikov.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 25. Julij, 2009 ob 11:47 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

16 komentarjev na “Murino žalostno sporočilo”

 1. Rado Rado pravi:

  Včasih se sprašujem Marko, kako si lahko uspešen novinar in obenem tako neveden?

  Akcija z majicami ni ideja Murinih delavcev, ampak je ideja Murinega prokurista, s katero je zagotovil
  a) animacijo vse slovenske javnosti
  b) 3,6 milijona evrov svežega denarja, ki ga bo lahko konkretno uporabil vsaj za enomečno gašenje požara. Za delavce, ki imajo ob majhnih plačah tudi mesečne obveznosti, je vsaka konkretna pomoč, prava pomoč. Tako že živijo vse življenje. Iz meseca v mesec.

  Če imaš ti Marko, kakšno boljšo idejo za njihovo preživetje, potem te ne razumem kaj čakaš?
  Na dan z njo!

 2. NoMercy pravi:

  No Marko, potemnaj pa tudi tvoje bravure tebi plačuje Maroški Telekom pa ceniku, ki velja za maročane.
  Pa kakšni dripci ste medijci, da ne ločite osnovnih stvari: v SVN je minimum pač cca 500€ za preživetje (elktrika, voda, najemnina, internet, TV naročnina … ) in zato mora biti tako produktivnost kot iztržek na ravni, ki to zagotavlja.
  ————————
  Sem pa pričakoval, da boš kakšno rekel o tem, zakaj se npr. RKC na čelu z misignorjem, nadškofom ali pa vsaj Štuhcem ni ponudila, da odkupi Muro.
  Mura dela nekam zastarele modele, ki bi RKC dostojanstvenikom kar lepo pasali v njihov šlif.

 3. Jasna pravi:

  Tudi jaz sem to izvedla s pomočjo Vojnovića. Priznam, da me je zbediralo ampak nisem bila besna. Marsikaj se dela.
  V Večernjem listu sem brala, da je državni inšpektorat poslal na labolatorijsko analizo 177 majic (izdelanih na vzhodu) na katerih je pisalo 100 % bombaž večinoma od renomiranih proizvajalcev. Pokazalo se je, da v 150 slučajih dekleracija bila lažna in, da je v majicah poliester in plastičnih vlakna. Ko bo postopek zaključen objavili bodo imena proizvajalcev in uvoznikov.

  Zadnjič sem pa me je razbesnel Crni z svojo kolumno o Muri.Crni, nimš pojma! Problem Mure je v njenem imenu in poreklu. Kakorkoli se trudili že v izhodišču niso enakopravni z zahodnimi blagovnimi znamkami. Kateri hohštapler (med katere sodi tudi Crni) hoče imeti na sebi ime Mura? Ga ni! Ne obstaja!
  To je ravno tako kot z Pink Floydi. Nikoli ne bi dosegli svetovno slavo, če bi bili Romunji tudi, če bi bili enako dobri. V tem je Murin hendikep in tukaj ni rešitve.

 4. dr. onyx pravi:

  Če bi te majice delala Mura, ne bi stale 15 €, temveč 50 €.

 5. Jasna pravi:

  Točno tako. In zakaj to ne bi delala Mura, če delajo vsi?

 6. angel pravi:

  Mura je eno tipičnih socialističnih podjetji, ki je nasedlo dve desetletji po njeni materi Socialistični Jugoslaviji.
  Podjetje, ki se deli na visokorproduktivno fizično delavno silo, ki gara skoraj zastonj in nadgradnjo socialističnega tipa, ki odžira substanco produktivnemu delu in se kot parazit širi po podjetju tako dolgo, dokler podjetje popolnoma ne propade. V socializmu bi sicer še lahko životarilo, v tržnem gospodarstvo pa takšno blefiranje
  ni možno in sedaj smo pred vprašanjem, kaj storiti?
  To vpšrašanje bi si morali odgovorni zastviti že pred mnogimi leti, takrat, ko je predsedoval državi Milan Kučan, vladi pa Janez Drnovšek.
  Oba navajam zato, da ne bi problem porivali preveč v vode RKC.
  Že takat se je videlo, da z Muro ne bo preveč dobička. del Mure je bil lastninjen na osnovi prijateljskega “ti meni, jaz tebi” s podpisom nekaj listin, brez napora, brez gotovine, edina legitimacija novih lastnikov je bila ta, da so naši in doboček s tega posla je zagarantiran. Nič nisi vložil in vsaj nekaj dbil.
  Da barka ne bi prehito potonila in diskreditirala prej navedena gospoda in njihovih zvestih ekip, je poskrbela še tretja državna inštitucija z Dušanom Semoličem na čelu.
  Ta se je z neustrašneimi govorancami, ki jih je pošiljal in jih še pošilja v meglo zavzemal za delavske pravice, vrebalno pretil abstraktni oblasti, storil pa nič, ali skoraj nič. Po maratonskih pretnjah in pogajanjih je uspel delavcem – garačem vsakih pet let povišati plače za 5€, kar je lastnike prizadelo tako hudo, da so planili v neustavljiv jok. ( g. Milič)
  Le slepci lahko spregledajo dejstvo, da tudi ta primerek ( Semolič) sodi v ožji krog druščine, ki je Slovenijo tranzitirala iz socilaizma jugoslovanskega tipa v revščino slovenskega tipa.
  Tako je v Muri sedaj polovica graških, do skrajnosti izkoriščanih šivilj, brez sindikalnega vodstva, brez kakršne koli podpore in polovica nadgradnje, ki jo tvorijo vsi tisti, ki bi morali biti na borzi in čakati zaposlitve, če bi jo glede na svoje znanje sploh lahko dobili.
  To so produkti našega šolskega sistema, ki tavajo od podjetja do podjetja, zaposlitev pa najdejo le s posredovanjem svolivnih očetov, stricov in tet, ki so zvesti vojaki revolucije in slavijo našo težko izbojevano svobodo v NOB in pričakujejo renesanso socilaizma in se borijo proti RKC.
  Dragi! Po tej pori ne bo ne Mura ne Slovenija rešena revščine!
  Tovarišija mora spoznati, da v tržnem gospodarstvu valda disciplina in red ter pred vsem poštenje. Sociala pa pride sama po sebi na vrsto.
  Danes pa naša vlada deli tisto, kar ni njeno in ustvarja splošno nepoštenje.
  To dobrega konca ne bo zavzelo, saj je v 8 mesecih porabila 2mrd €, koliko šele bo do konca mandata!
  To pa bo res zadolžitev, ki bo bremenila naše pravnuke, mar ni res g. Milan M. Cvikl?

 7. neznan pravi:

  Če ne nosiš Mure, naj Mura nosi tebe … ;)

 8. Žogca pravi:

  Mislim, da je Vojnović najbolj zadel z naslednjim stavkom: “Dejstvo je, da je Mura danes bolj kot kar koli žrtev zablode o lastni veličini. Če bi si v Prekmurju že pred leti skromno priznali, da njihove nekoč opevane kakovosti današnji kupci niso pripravljeni prepoznati in da je vrednost njihove fantomsko fetišizirane blagovne znamke pač kritično padla, bi morda pristali na spremembo taktike in ne bi vztrajali v zase pogubnem kosanju z najprestižnejšimi proizvajalci.”

  Vsakokrat pomislim na izdelke znamke Luna. Kako so iz nič naredili nekaj ljubkega, to dobro zreklamirali in hej, ženske izdelke rade kupujejo. Tudi Mura bi lahko naredila nekaj, kar bi bilo všečno skoraj vsaki slovenski ženski, nekaj, kar bi postalo trendi, hit, ampak ni.

 9. Žogca pravi:

  Sicer pa majice nisem kupila. Ne zato, ker mi ne bi bilo žal teh delavcev, seveda mi je žal zadnje, ampak te agonije ne gre več podaljševati. Naj se naredi podjetje, ki bo lahko obstalo ali pa naj se vse skupaj zapre. Že desetletje je Mura vreča brez dna, mi, davkoplačevalci, pa tega preprosto več ne zmoremo.

 10. Rado pravi:

  Mar bi zamolčala slednje Žogca.

  Tvoj nakup majice ne bi z ničemer podaljšal agonije Mure.
  Bi si pa s tvojim prispevkom lahko natanko ena prekmurska družina privoščila kosilo.

  / se mi pa kot uboga davkoplačevalka smiliš /

 11. webmaher pravi:

  Rado smiliš se mi z zadnjim stavkom-še dobro da nisi napisal zadnje kosilo…sicer pa ne se sekirat, država bo po novem vsakemu delavcu garantirala 500€ in vsak se bo lahko odločil sam kdaj in h komu bo šel delat… :mrgreen:

 12. Žogca pravi:

  Veš, Rado, dam veliko raje ta denar naravnost v roke eni takšni družini.

 13. Olna pravi:

  Jenšterle, ti pa včasih res takšne kvasiš, da človek ošpice dobi. Vsaj od novinarja bi bilo pričakovati malo več informiranosti. Naslov bi moral biti “Kako si mali Markec predstavlja pravično ekonomijo”.

  Rado ti je pravzaprav že vse povedal. Maroški delavec je za tisto majico morda res dobil le en evro, vendar je z njim en dan nahranil družino, tako kot jo bo slovenski s tistim, kar bo ostalo od 15 evrov po odbitku vsega, kar je še treba plačati.

  Za božjo voljo, saj ni Mura kriva, da so razmere na trgu dela takšne, kot so. Pravil si ni izmislila Mura, mora pa po njih delovati. In ko smo že pri božji volji: kaj pa naša ljuba RKC, kot je že nekdo napisal? Šest milijonov evrov (uradni podatek) so lani vrli verniki prispevali v mošnjiček pri službi božji – jaz si lahko predstavljam še kakšne oblike “službe božje”, ki bi bolj zaslužile to ime.

 14. Nick pravi:

  “Ko so najavili, da bodo v Muri začeli zdaj delati in prodajati majice z njihovim logom, ki naj bi jih ljudje kupovali za podporo podjetju, se mi je to zdelo zelo dobro.”

  Čak mal, le kje in kdaj so to najavili?

  In – če ne ločiš med tkanino in pletivom, pejd v nazaj v šolo al pa vprašaj, koga, ki to ve. Mura ne more DELATI majic, ker enostavno nima strojev za izdelavo in obdelavo pletiv, saj ni Beti. Tudi tiskati jih ne more.

  Tudi ne verjamem, “da so v Muri šli majice kupit v Maroko”, za omenjeno (navedel Vojnovič) blagovno znamko namreč obstaja slovenski zastopnik in uvoznik. Tako da večji del tvojega nakladanja paše le za prvi šank.

 15. angel pravi:

  Olna!
  Spet en zblojen komentar.
  Mura je zašla v teževe in je tik pred propadom zardi tega, ker jo je ves čas in jo še vedno vodi politika. Če v Muri očistijo vse personalne navlake, ki bremeni podjetje samo in posredno neposredne delavke šivilje, se bo produktivnost povečala. To z RKC nima nibene veze, ima pa s politiko, ker bo nenadoma dobila na cesto 1500 brezposelnih političnih protežirancev. Namreč v Prekmurju ni delavnih mest za ljudi, ki jih izobražuje naše šolstvo ( to naj že enkrat spevidita Globič in Lukšić), tako da so zaposlivi samo s političnimi priporočili.
  Ko se bo to razčistilo, bodo modrovanja veleumnih slovenskih ekonomistov nepotrebna.
  Kitajski tekstil ni bil nikoli konkurenca Muri.

 16. Rak pravi:

  Približno taki menedžerji kot tukaj komentatorji se že dalj časa ukvarjajo z Muro. Samo besedičenje, nič pa o realnih vzrokih propadanja. Že če samo zaostajaš, propadeš v krutem tržnem svetu. Je pa trg edini, ki samodejno vzpodbuja razvoj, zmanjševanje stroškov, marketing, produktivnost in ostalo, kar je potrebno za napredek in obstoj podjetja. Mi bi pa še kar delili, ustvarjati pa ne znamo ali nočemo, kar je bolj verjetno. Bo že država pomagala, je glavno vodilo, tako delavcev kot menadžerske strukture. Ali pa bog, če vanj verjameš. Nobeden od teh, sami poskrbite zase, pa ne samo Muraši.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !