Nevarna lahkost bloganja

Petek, 8. maj 2009

Naj se naša draga blogerska kolegica Dajana v svoji abstinenci spomni, da je nekje v svetu še mnogo huje. Prepiri in špetiri v naši sferi so prava malenkost v primerjavi s tem, kar se mnogim kolegom blogerjem dogaja po svetu. O tem, kaj se na Kubi dogaja z najslavnejšo blogerko Yoani Sanchez sem že pisal, zato njene zgodbe ne bi ponavljal.

Vse skupaj bi namreč rad opozoril na moža na tej sliki, ki je v Mjanmaru blogal pod imenom Zarganar.

Njegovo pravo ime je Maung Thura, računalnika pa še nekaj časa ne bo videl. Vojaški režim ga je zato, ker je po ciklonu Nargis leta 2008 na internetu objavil video posnetek katastrofe, obsodil na 59 let zapora.

Mjanmar je prvi na listi najnevarnejših držav za bloganje. Sledita mu Iran in Sirija. Na to je nedavno opozoril Mednarodni komite za zaščito novinarjev. Na žalostni listi so tudi Kuba, Saudska Arabija, Tunizija, Turkmenistan in Kitajska.

Joel Simon, izvršni direktor omenjenega komiteja, je dejal, da so blogerji avantgarda informacijske revolucije, saj jih je vedno več, vendar se ob tem tudi države zelo hitro učijo nove tehnologije in spoznavajo načine blokiranja in cenzuriranja njihovih svoboščin. Najboljši način kibernetične cenzure je razvila Kitajska, kjer niso zaprli le dostopa do interneta, ampak tudi 24 blogerjev.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 8. Maj, 2009 ob 16:46 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

7 komentarjev na “Nevarna lahkost bloganja”

 1. Dajana Dajana pravi:

  Vau. Hvala za linkanje! :) Ja, to kar se dogaja, Marko… je žalostno. Je pa res, da imajo z bloganjem probleme tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

 2. blitz blitz pravi:

  Hm, radikalni islam meets comunism :wink: Kje pa je Severna Koreja? Retorično vprašanje seveda. Tam so računalniki samo za gledat, dobiš ekran, miško pa premikajo v CKju.

 3. NoMercy pravi:

  in novinarji mirno gledate kaj se je človeku zgodilo !!!
  Get real: medijci ste en navaden drek, ki pišete kaj drugi delajo – vse ostalo pa izveste iz časopisa v katerega vam branjevka zavije npr. solato.

 4. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Grozno. Danes sem pa slišala po poročilih, da bi Italija rada prepovedala facebook … hahahahahaha … berluskonči hud.

 5. NoMercy pravi:

  @SR: raje poslušaj petje ptičev — se boš manj sekirala :-)

 6. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @NoMercy:
  Zaradi teh se sekiram še bolj. V atriju imam posajeno drevesce. In prekleti tiči mi začnejo nabijat simfonije pred oknom spalnice, ko se še niti noč ne dvigne dobro. Enkrat bo počila vojna.

 7. NoMercy pravi:

  pa se da to sekiranje vsaj na vaškem sejmu dobro prodati :-) — ali je to čisto stran metanje dobrega počutja :P

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !