Dobrodošli v Evropi!

Četrtek, 24. januar 2008

Ko mi je kolegica zadnjič govorila, da Italijani nekaj sto metrov po prehodu meje med Slovenijo in Italijo še naprej ustavljajo voznike in izvajajo kontrolo,  nisem bil pozoren na ta podatek.

Zdaj pa v Dnevniku pišejo, da se tudi Čehi in Slovaki pritožujejo, ker jih po uvedbi šengenskega sporazuma nemška in avstrijska policija na nadzornih točkah ustavlja in preverja. Razlika je le ta, da so jih premaknili v notranjost države, torej proč od nekdanjih mejnih prehodov.

Te kontrole nam lepo povedo, kaj si o nas mislijo večje članice EU, ki so nekoč pripadale “zahodnemu svetu”, mi pa smo bili “vzhodnjaki”.  To, da Slovenija predseduje EU, je povsem irelevantno. Članom gledališča Teatro Avante iz Miamija, ki februarja prihajajo na turnejo po Slovenijo, so še na začetku tega leta na francoskem konzulatu v Miamiju pojasnjevali, da Slovenija ni v Evropski uniji in da za prihod k nam potrebujejo šengensko vizo.

Pred leti, ko smo z najetim avtom potovali od San Francisca do San Diega, sem na tej avtocesti osebno doživel eno takih podobnih kontrol. Najprej sem mislil, da gre za cestninsko postajo, potem pa se zavedel, da je na avtocesti zgrajena čisto prava kontrolna točka, na kateri se je treba ustaviti, da ameriški policist lahko pogleda v notranjost avtomobila in presodi tvojo raso. Mi, z evropskimi potezami, nismo imeli nobenih težav, povsem drugače pa je bilo s tistimi ubogimi ameriškimi državljani, ki so imeli poteze svojih azteških ali majevskih prednikov. Seveda so jih reševali urejeni dokumenti. Največji absurd je  seveda v tem, da Američani rasno kontrolo izvajajo na  ozemlju, ki so ga Mehiki odvzele po vojni leta 1845. Mehika je tedaj izgubila več kot polovico svojega ozemlja. Ampak Mehičani na to danes odgovarjajo: “Odvzeli so nam zemljo,  kulturno pa smo jih premagali mi, saj danes še vedno govorimo špansko, poleg tega pa se naš jezik v ZDA vedno bolj širi.”

Kako pa mi sosedom vračamo njihovo podcenjevanje? S tem, da smo  takoj po uvedbi šengenskega sporazuma s prehodov ponižno umaknili naše zastave. Avstrijske recimo, visijo še naprej.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 24. Januar, 2008 ob 09:44 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

15 komentarjev na “Dobrodošli v Evropi!”

 1. chef chef pravi:

  Hja, po eni strani svinjarija, se strinjam. Če pogledamo Romune in Bolgare, ki pri nas počnejo svašta, se pa človek vpraša…

  Glede odstranjenih zastav pa… a je to res? Mar so normalni? Zastave so na vseh evropskih mejah!

 2. ajvar pravi:

  in pili so šampanjec, se tako veselili……..

 3. Hervard pravi:

  Hervardi na meji izobesili zastavo

  http://www.hervardi.com/prikaz_novice.php?id=92

  In zakaj Siol ne poroča o tem?

 4. artaud pravi:

  čif, kaj se človek vpraša?!… na meji z madžarsko so slovenski policisti na vlaku tudi po “padcu mej” izvajali mejno kontrolo. kot mi je povedala policistka… šengena ni več, dokumente pa vseeno pregledujemo. budale se še norce delajo. jebeš tako državo, ki enim leze v rit, druge ima pa za barbare.

 5. Vanja pravi:

  Jah, ko seje Slovenija osamosvojila in ko še nisem imela kanadskega potnega lista, se je med mojim daljšim obiskom Španije (šest mesecev) spremenilo pravilo glede viz za Francijo za Slovence, takrat so jih namreč ukinili. Dvakrat sem šla na francoski konzulat v Barceloni vprašati, če je res tako in dvakrat so mi zagotovili, da je. Ko sem šla z avtobusem iz Šapnije v Francijo, mi je pa na meji carinik zatežil, da potrebujem vizo. Ko sem mu rekla, da sem šla dvakrat preveriti na njihov konzulat-kar je bilo mimogrede tudi težko razložiti, ker človek ni govoril niti špansko niti angleško. Na moje ubpano pojasnjevanje mi je rekel, da tudi Češka še vedno potrebuje vizo in mi ni bilo nič jasno-kaj ima to veze s Slovenijo. Šele kasneje mi je kapnilo, da je verjetno Slovenijo zamenjal s Češko. ker pa so Francozi znani kavaliriji, me je kljub temu velikodušno spustil čez mejo. Brez kakšnih povračilnih uslug;-), prepričale so ga moje žaloste oči. le kako naj ne bom žalostna, ko sem pa Slovenka.

 6. Vanja pravi:

  Jah, ko se je Slovenija osamosvojila in ko še nisem imela kanadskega potnega lista, se je med mojim daljšim obiskom Španije (šest mesecev) spremenilo pravilo glede viz za Francijo za Slovence, takrat so jih namreč ukinili. Dvakrat sem šla na francoski konzulat v Barceloni vprašati, če je res tako in dvakrat so mi zagotovili, da je. Ko sem šla z avtobusom iz Španije v Francijo, mi je pa na meji carinik zatežil, da potrebujem vizo. Razložila sem mu, da sem šla dvakrat preveriti na njihov konzulat vendar brez haska-kar je bilo mimogrede tudi težko razložiti, ker človek ni govoril niti špansko niti angleško. Na moje obupano pojasnjevanje mi je rekel, da tudi Češka še vedno potrebuje vizo in mi ni bilo nič jasno-kaj ima to veze s Slovenijo. Šele kasneje mi je kapnilo, da je verjetno Slovenijo zamenjal s Češko. Ker pa so Francozi znani kavalirji, me je kljub temu velikodušno spustil čez mejo. Brez kakšnih povračilnih uslug;-), prepričale so ga moje žalostne oči. le kako naj ne bom žalostna, ko sem pa Slovenka.

 7. Vanja pravi:

  ups prvo verzijo sem malo popravila, ker sem na hitro tipkala, pa jo je vseeno objavilo. Se opravičujem ;-)

 8. katarina katarina pravi:

  jaz sem bila pred tremi let iv španiji z avtom. nikjer me niso ustavili, razen na francosko – špnaski meji, kjer so imeli še vedno postavljeno mejo, pa so že toliko let v EU.

  na prehodu iz leta 2007 v leto 2008 sem bila na švedskem z avtom. prav nikjer me nihče ni ustavil. enako je pri srestopanju meje z italijo.

 9. ZigaK pravi:

  Marko, kot jaz vem, Nemci še kar ustavljajo potnike, ki prihajajo iz Nizozemske npr. iz Amsterdama :) Baje imajo točno izračunano, na kateri črpalki na avtocesti se moraš ustavit, če štartaš iz Amsterdama s polnim tankom.

 10. Dejan Kaloh pravi:

  Marko, ne posplošuj in dramatiziraj, v Avstriji sem bil nekajkrat od kar so “meje padle” in še nihče me ni kontroliral… Zraven tega je tako bilo rečeno, da se bodo kontrole vršile v zaledju držav…

 11. rabarbara pravi:

  Jaz slovensko-avstrijsko mejo prestopam skorajda dnevno,
  včasih dvakrat na dan. Še nikoli me nihče ni ustavil. Pa tudi
  videla nisem, da bi koga drugega ustavili.

 12. Tomaz pravi:

  Ziga:”Marko, kot jaz vem, Nemci še kar ustavljajo potnike, ki prihajajo iz Nizozemske npr. iz Amsterdama :) Baje imajo točno izračunano, na kateri črpalki na avtocesti se moraš ustavit, če štartaš iz Amsterdama s polnim tankom”

  To je le v primerih kakšnih racij – nogomet; al pa se jim zdi da je bilo preveč nakupov opojnih substanc. Sicer pa ne si mislit, da bo ob uvedbi spremenjenih pravil igre policija gledala u luft:) Hahahaha, saj morajo opravičiti svoj obstoj v proračunih.

 13. darej pravi:

  Saj mi se tudi stalno pritožujemo čez Romune in Bolgare, ki zadnje čase “jadrajo” po naši prestolnici ter večjih slovenskih mestih ter prodajajo Armanije, Boschke, medeninasto zlatnino in Zepter posodo. Najbolj drzni svoje noge spremenijo v korenine in beračijo po ljubljanskih ulicah in križiščih.
  Mislim, da je EU res izgubila tisti prvotni čar razvitosti, blaginje in elitizma. Mislim, kdor je bil v Bolgariji, lahko iz prve roke pove, da so na ulicah plešoči medvedi, zraven pa cigani…
  Verjetno imajo podobno mnenje in bojazen tudi naši “zahodni” oz. “severni” sosedje.

 14. Komunizem v šengenskem območju! pravi:

  [...] za ta zapis sem dobil na Jenšterletovem blogu, kjer piše o novi Evropi brez meja, kjer evropski cariniki baje še vedno kontrolirajo [...]

 15. alcessa pravi:

  No ja, Nemci in Avstrijci na območju/v bližini bivše meje med obema državama ustavljajo že leta in leta, in to ne samo Slovence, temveč vse, ki jih hočejo, torej tudi Nemce in Avstrijce.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !